Guide til køb af brugt kite

Hvis du er jysk af sind, kender du sikkert det med at købe noget, som måske var lidt for billigt? Som undervisere hører vi en del historier om det første møde med køb af brugt kite udstyr. De fleste har læst på lektien og fundet en fornuftig deal. Der er dog nogen der er uheldige, hvilket er en lidt ærgerlig start på livet som kitesurfer. Vi har listet en masse gode råd så du ikke køber katten i sækken!

Først og fremmest, er der masser af godt udstyr på brugt markedet, så nyt er nødvendigvis ikke en selvfølge. Men hvad er godt brugt udstyr? Hvad skal det koste? Og kan det betale sig i længden?

Det er altid godt at huske på, at ligesom med brugte biler er der ingen garanti, hvis den pludselig går i stykker. Til gengæld er der også en god rabat at hente, og chancen for at dit køb går i stykker hver eneste weekend, er ikke specielt høj, hvis bare man holder sig til et par simple råd.   

  • Undgå udstyr fra sidste årti

Kitesurfing er stadig en ny sport og det er sikkerhedssystemerne et godt eksempel på. Kort sagt, er de gamle systemer bare ikke særlig sikre. Er du på brugtvognen, så gå efter 2012 og op efter. Finder du en, som du synes ser fornuftig ud, googler du selvfølgelig kite mærke, model review og der har du en ide om den er noget værd og kan bruges af en nybegynder.

  • Hvilket kite Mærke?

Når det kommer til kite producenter, er der rigeligt at vælge imellem. Jeg selv, kan blive meget i tvivl om hvad der er godt og hvad man skal holde sig fra. Selv har jeg sejlet og undervist med Cabrinha siden jeg startede. De er kendt for kvalitet, og vi har ikke skiftet mærke de sidste 6 år. Nu skal denne guide ikke være en stor reklamesøjle, for der er bestemt flere mærker der laver kites i samme kvalitet! Når du køber brugt, så gå efter nogle af de anerkendte mærker. Der er nemlig en grund til de har eksisteret i mange år, mens andre ikke har. Derudover skal du sikre dig at der er en autoriseret importør i Danmark. Hvis du skulle mangle en del, er det rart at kunne ringe i stedet for at bruge en hel dag på ebay uden held.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg skal købe en brugt kite?

Endnu en gang bliver kites ligesom alle andre brugsgenstande udsat for slid. Det er vigtigt at du kigger en kite i sømmene. Det trænede øje kan nemt se, om en kite har fået tæsk. Det er nærmest umuligt for en der er ny.

  • Tjek om dugen er ”Frisk”

Er du ude og kigge på en brugt kite, kan du oftest se på dugen om den har været passet godt på. Er dugen lettere affarvet og ”træt”, så lad vær med at købe den, da den højst sandsynligt vil flække i nærmeste fremtid. Dugen skal gerne knitre lidt, når du nulre den med fingrene. Igen, det kommer jo an på prisen og hvor meget den har været brugt.

  • Syninger

Syningerne er også en god indikator for brug. Er de op gået nogle steder, eller ser de slidt ud på hovedblæren, er kiten blevet brugt meget. Tjek især syningerne lige der hvor kiten røre jorden, når den ligger på stranden.  

  • Reparationer

En god sejlmager kan lave reparationer du næsten ikke kan se. De er oftest betydelig stærkere end den originale syning, så dem skal du ikke være bekymret for. Det skal du til gengæld, hvis der lavet en hjemmelapning. Det er oftest to stykker tape, som med tiden vil gå op. Sørg for at gå hele dugen igennem, da det bør repareres ordentligt. En lille lapning på 2-10 cm, koster omkring 300 kroner, hvis det er lige til. 

  • Liner

Tjek om linerne er slidte. De bridles(knuder) som fastgøre linerne fra bar til kite, skal gerne se intakte og ikke alt for spraglede ud.

Er linerne lige lange? Dette er oftest kun hvis kiten har været brugt til loops(freestyle). Der bliver den ene line ofte lidt længere en den anden. Du kan sagtens strække den korte lidt mere, men tjek det, så kiten ikke flyver skævt når du er ude for første gang.

  • Sikkerheds systemet

En rigtig klassiker er, at man ikke prøver udløsningsmekanismerne før man står i en situation, hvor det er nødvendigt. Læg baren ud og træk alle sikkerhedsmekanismerne. Sørg for at din femte line kan trækkes helt ud til stopper bolten, da det ofte er en slid-del, hvis den er blevet udløst mange gange.

  • Holder den luft?

Køber du en brugt kite, så sørg for at pump den hårdt (læs meget hårdt) op i minimum 15 minutter. På den måde skulle du gerne kunne se om den taber luft eller ej.

  • Hvad skal en brugt kite koste?

Det er altid svært at vurdere hvad en kite skal koste, især med nogle år på bagen. Som udgangspunkt, kan du gå på nettet og finde tilsvarende modeller og måle efter det. Skal du have en god kite som ikke er alt for gammel, koster den typisk 3000-7000 kroner. 

Da mange kites i forvejen er solgt som ny med rabat, skal du regne med at trække en god sjat procenter af kiten. Google nyprisen og så har du en ide om hvad den skal koste.

  • Garanti ved køb af brugt kite?

Den har været oppe og vende mange gange i diverse forums, men har du købt en brugt kite, der smider alt luften første gang du pumper den op, er der ikke så meget at gøre.

Men! Er der et tydelige konstruktionsfejl på kiten, kan du henvende dig til den danske importør og søge om reklamation, såfremt det er inden for to år fra købsdato. Derfor skal du selvfølgelig have den originale kvittering med i købet.   

De fleste kursister jeg har undervist, køber oftest nyt eller lettere brugt grej. Det vil sige max to år gammelt. Mange erfarne kitesurfere skifter deres kites til nyere modeller efter et år eller to, og der kan man tit lave sig en rigtig god handel!

 


Hvis du har været ude og investere i en kite, men usikker på at skulle gå ud med den første gang, så tag en snak med os. Vi går alt udstyret igennem med dig, så du er helt sikker på hvad dit udstyr kan, både på land og i vandet. Så er du sikker på at der ikke er nogen ubehagelige oplevelser, når du selv står med det. 

 

God jagt! 


Jeppe Ingversen

Uddannet Dansk Sejlunion kitesurfing instruktør med over 7 års erfaring med kitesurfing undervisning. Derudover partner i KITEpro og Lynæs Surfcenter