5 klassiske fejl før du booker et kitesurfing kursus

Er det i år du skal lære at kitesurfe? – og vil du undgå en karriere som bænkevarmer på stranden? Jeg har listet 5 klassikere, som mange nybegyndere desværre falder i, når de skal lære at kitesurfe. Heldigvis har de fleste nye en rigtig fornuftig og sikker tilgang til sporten, men så er der også dem vi kigger nervøst til ude på stranden – Ham eller hende skulle du nødigt blive…

Start med stil og læs de 5 klassiske begynderfejl som ny kitesurfer.

1. Kitesurfing kursus for 295 kr 

Du får hvad du betaler for… Det tager normalt en 9-12 timer at komme i gang med kitesurfing, og hvis du tager en gennemsnitlig dansk timeløn og ganger op, kan du godt regne ud, at der ikke er meget undervisning for den pris.. Sweatdeal,  Downtown, Bownty, Tilbudibyen you name it – det er sjældent kitesurfing kurser de tilbyder, det er nærmere en introduktion til hvad kitesurfing er og ikke et kursus. Intet ondt ord om sådanne kurser, hvis målet er at lære lidt om sporten, men man kan ikke lære at kitesurfe på sådan et kursus.  

Hvad er så et ordentligt kitesurfing kursus?

Dansk Sejlunion har lavet en rigtig fin guide til nye kitesurfere, som beskriver de steps du skal igennem, for at opnå et niveau, hvor du kan kalde dig kitesurfer 1. Der findes også den internationale IKO, som også er en god indikator for hvad man skal kunne. IKO er super godt og giver bl.a. mulighed for at leje udstyr mange steder i udlandet.

Når det kommer til kursusform, er det den klart bedste for form for kitesurfing kursus, et makker kursus. Her kan dig og din ven, kæreste, kone, svigerfar eller søn blive undervist på den mest effektive måde. Du kan også booke et kursus for 4 personer med en instruktør, men du får lov at vente lidt mere. Hovedreglen er, jo flere på kurset jo langsommere går det – der går en del tid før alle kan få en kite i luften og stå alene som makkerpar eller ligge i vandet med den selv.

De fleste skoler tilbyder billige introduktioner til kitesurfing for omkring 700 kroner. Det varer typisk 3-4 timer og du er maks 4 personer pr. instruktør. Her får du en god introduktion, men regn ikke med at vær en færdiguddannet kitesurfer på så få timer. Normalt siger jeg til mine kursister, at de skal regne med omkring 9-12 timer, eller afsætte minimum 3.000,- til undervisning, før de er klar til at tage ud selv. Det kan sagtens være mindre og det kan bestemt også være mere. Det er meget individuelt!

2. Jeg er skide bange for det

Din drøm om krystalblåt vand, med dig susende hen over det, er langsomt blevet knust af ”kite crash” videoer og Ekstrabladets frygtindgydende artikler om ekstremsporten kitesurfing.

Ja, kitesurfing kan være farlig, men de fleste skrækvideoer du ser, bunder ofte i, at dem som har kastet sig ud i det, ingen respekt har for vind og vejr. Som skrevet, har de fleste efterhånden en god og sikker tilgang til kitesurfing. Men det ændrer ikke på, at mange er bange for det alligevel. Når du er på et kursus, får du en gennemgående guide omkring sikkerhed, vind, vejr og faresignaler. Så snart du har lært hvad der er farligt ved kitesurfing, ved du også hvad du skal gøre for ikke at komme galt afsted. Ingen grund til at være overmodig og tro ikke at instruktøren keder sig bare fordi han skal stå stille med dig i 10 timer, indtil du er helt tryg ved kiten – tag hellere et par ekstra timer, det tager den tid det tager!

3. Vennetjenesten

Din bedste ven har været så sød, at invitere dig med ud og kitesurfe for første gang. Han har haft sit kitesurfing kursus, købt alt udstyr og selvtilliden fejler ikke noget, når han stolt fortæller om sine mange hundrede meter på boardet – Det skal du da også bare i gang med!

Tanken er rigtig god, men når han kun har haft 10 timer på et begynderkursus, kan en god ide hurtigt blive til en dårlig oplevelse for dig. Man kan sagtens tage med en ven ud på stranden og lege med en trainerkite (de små kites på stranden), det er der ikke noget farligt i, da den kan slippes hvis den skulle trække mere end forventet. Men når det kommer til 12 kvadratmeter sejl, som er festspændt til dig, kræver det altså assistance fra erfaren kitesurfer de første mange timer. Tjek eventuelt hvad vi har at tilbyde her  

4. Du har alt grejet på forhånd

Man ser ikke fejlene før man står i suppedasen. Klædt i tyk dykkerdragt, redningsvest, cykelhjelm, kites fra det forrige århundrede og et selvsikkert blik, er du klar til at pakke din “nyindkøbte” kite ud sammen med din instruktør. For hvem slår ikke til, når der er et brandtilbud på Den Blå Avis. At købe kitesurfing udstyr og især brugt kitesurfing udstyr, er lidt af en jungle når man er ny. Derfor kan det være en ide, at få lidt erfaring og viden omkring det udstyr der passer dig, inden du går ud og køber. Rigtig mange har i tidernes løb købt en kite uden at pakke den op. Normalt siger jeg til mine kursister, at de skal tage den med på kursus, så de kan få et autoriseret eftersyn af det de nu en gang har fået købt. Derfra har man en ide om, hvorvidt man har købt noget brugbart eller ej. Er du allerede kommet igang, så tjek vore guide til køb af brugt kite inden du køber dig fattig. 

5. Det er for dyr en sport! 

Når du kigger ned på dine fodboldstøvler, får startomkostningerne dig allerede til at droppe drømmen om en livsstil som kitesurfer. I udgangspunket kan det også virke dyrt, men det kommer bestemt an på hvordan man ser det. 

Normalt spørger jeg om mine kursister står på ski eller snowboard. De gør de fleste, og som oftest bruger de et par tusinde på nyt udstyr hvert år, plus et liftkort, plus drinks på bjerget osv osv. Al udstyrs sport er dyr, sådan er det bare.. Men kitesurfing er nok den billigste vandsport som du kan komme i nærheden af! Og så har du endda en hel sommer, istedet for en enkelt uge til at nyde sporten.

Du kan komme i gang for omkring 5-6.000,- kroner, hvis du køber brugt udstyr. Skal du være dykker eller har du tænkt dig at sejle sejlbåd, ja så er du allerede op i et langt højere prisniveau.    


Det var 5 fejl der blev til fem fede råd og hvis du holder dig til dem, så skal det nok gå dig godt 🙂 

 

Skal du på kitesurfing kursus i år, kan du til en hver tid kontakte os, og høre mere om hvad vi kan hjælpe dig med.

  • Husk at tilmeld dig vores nyhedsbrev, så opdaterer vi dig når der er nye blogs!   

 

kitesurfing


Jeppe Ingversen

Uddannet Dansk Sejlunion kitesurfing instruktør med over 7 års erfaring med kitesurfing undervisning. Derudover partner i KITEpro og Lynæs Surfcenter